Prose
Editoriale > Proză > Suflet pierdut (Sfârşit de drum) > Ziua II – 19.decembrie.2002 joi

Ziua II – 19.decembrie.2002 joi


A doua zi o vecină găseşte corpul neînsufleţit al tatălui la marginea prăpastiei. Zăreşte o dâră de sânge ce se întindea până la marginea prăpastiei. Se apropie încet şi se uită în jos. Îl zăreşte pe fiu cu capul zdrobit, îi zăreşte corpul mutilat într-o baltă de sânge. Alertează pe toţi ceilalţi vecini. Se duce să vadă cum se simte mama celui mort, dar o găseşte fără viaţă. Bătaia pe care o luase până acum de la soţul ei îi declanşase o hemoragie internă care cu timpul a devenit mult mai acută, mult mai dureroasă pentru a putea fi suportată de un om. Viteza sângelui i se micşora cu timpul, corpul nemaifiind hrănit, încălzit. Mama lui tremura chiar şi pe timp de vară dar aceasta nu a făcut pe nimeni din afara familiei să fie suspicios. Fiul nu putea să-i asigure un loc de spitalizare, iar tatăl nu se sinchisea deloc.
În seara respectivă se aude la ştiri despre tragica întâmplare. Tocmai atunci colega, prietena fiului deschide televizorul. Era singură acasă. Aude introducerea de la ştiri printre care şi nefericitul incident. Curioasă vrea să vadă ce s-a întâmplat, mai ales că era în oraşul prietenului său.
Aşteaptă timp de un sfert de oră până să prezinte subiectul respectiv. Se gândea că după aceea, sau peste o zi, ar putea să-i dea telefon lui pentru a afla mai multe.
În sfârşit subiectul este prezentat. Aude prima oară numele celor morţi şi nu vrea să creadă aşa ceva, nu poate să creadă aşa ceva, aşa ceva este imposibil. Dar mai aude numele prietenului său de încă trei-patru ori şi atunci îşi dă seama că totul s-a sfârşit.
Se duce tristă în bucătărie. Vede pe masă cuţitul cu care doar ce tăiase pâinea. Lama sa ascuţită o atrăgea spre el. Ceva o îndeamnă să ia acel cuţit. Îl ia, se uită la el. Înfinge vârful cuţitului în degetul mare al mâinii stângi. Simte o durere cumplită, dar nu-i pasă. Simţea că fără el nu mai poate continua să trăiască. El era singurul care nu o părăsise niciodată, decât în momentele cele mai negre ale vieţii lui. Cu lacrimile şuvoaie în ochi, cu lacrimi amare acoperindu-i obrajii roşii de furie, ridică cuţitul în aer, îl apucă bine cu amândouă mâinile şi-l întoarce cu vârful spre ea. Dă drumul mâinilor, vrând să treacă în nefiinţă, dar ceva o ţine. Cea mai bună prietenă a ei plecase imediat spre ea imediat ce aflase cumplita veste. Alergase până aici, fiind sigură că ea va încerca să facă ceva prostesc. În fuga ei nebună îşi agăţase pantalonii, geaca, bluza. Ajunse la uşa casei prietenei sale, dar nu mai sună, nu mai bate ca alte dăţi. Acum intră într-o fugă nebună. Vede lumina aprinsă la bucătărie şi intră. Tocmai atunci prietena sa se pregătea să-şi înfingă cuţitul în abdomen pentru a trece în nefiinţă, pentru a fi alături de cel ce întotdeauna a încercat să o facă fericită. Se apropie de ea cu o viteză fulger şi îi prinde braţele exact în momentul în care mai avea puţin iar abdomenul era străpuns de lama ascuţită a cuţitului ca a unei săbii antice, nepreţuite. Vrea să-i ia cuţitul din mână, dar nu reuşeşte. Prietena ei opunea rezistenţă, plângea continuu, nu se mai putea opri. Atunci încearcă să o convingă cu vorba:
- Maria, ştii că Dan nu ar fi vrut niciodată să faci aşa ceva. Ştii că dragostea lui, dragostea voastră era necondiţionată. Ţi-a spus chiar şi el. Îţi spun ,după cât l-am cunoscut eu, după câte ştiu eu despre el, că niciodată nu ar fi vrut să faci un asemenea gest. Ştii că lui îi plăcea să te vadă fericită, şi aşa vrea să te vadă şi acum. Cred că dacă ar fi acum lângă tine ţi-ar spune că viaţa merge înainte. Dacă îl iubeşti cu adevărat, ştii că el era fericit atâta timp cât şi tu erai fericită, deci trebuie să trăieşti şi să-ţi continui viaţa, trebuie să fii fericită. Nu ştiu cum ai putea să faci toate acestea trecând în nefiinţă.

Maria ştia că Dana avea dreptate. Dă drumul cuţitului. Zdrăngănitul cuţitului căzut pe gresia din bucătărie o trezeşte pe Maria la realitate. Acum realizează ce era să facă. Recunăscătoare prietenei sale, sare în braţele sale. Închide ochii şi îl vede pe Dan.
- Îţi mulţumesc Maria. Tot ce ţi-a spus Dana este adevărat. Nu vreau să suferi. Îmi pare rău că te-am părăsit, dar nu eu îţi eram cel sortit. Eu trebuia doar să am grijă să-ţi îndeplineşti destinul, dar am eşuat. Nu am ajuns decât până la jumătatea drumului cu tine. Acum, te rog, dacă încă mă mai iubeşti, te rog, deşi ştiu că e greu, te rog să mă uiţi, te rog să mă uiţi şi să îţi cauţi adevărata iubire acolo pe pământ. Vei şti când îl vei găsi pe cel potrivit, mă vei recunoaşte în persoana acelui băiat. Promite-mi că îţi vei continua viaţa până ce eu voi veni la tine, până ce îţi va veni timpul.
- Promit că îmi voi continua viaţa…

Şi Dan dispare. Maria, deşi încă tristă simte un sentiment de eliberare sufletească. Încă în braţele Danei, o strânge din ce în ce mai tare, nemaivrând să-i dea drumul. Dana se aşează pe canapeaua din dreptul lor. Maria se aşează pe ea şi adoarme.
Lumina reflectată de cuţit străbate camera până pe faţa Mariei. Maria deschide ochii deranjată de acea reflecţie şi se uită în oglinda lamei de cuţit. Acolo se vede împreună cu Dan în ultima zi de şcoală în staţia de tramvai. Dan încerca să o sărute pe buze, iar ea acceptă. Nu-i mai venea să se despartă de el, din îmbrăţişarea lui, dar trebuia.Maria se gândea să coboare din tramvai şi să rămână cu el dar ştia că el are probleme şi nu ar putea să fie el însuşi, aşa cum îl ştia, atâta timp cât nu se rezolvă totul. Dar trebuia să coboare pentru a-l feri de acea cumplită întâmplare. Şi îşi aduce aminte de vorbele lui, de ultimele lui vorbe din staţie :
- A fost plăcut. Îmi pare rău că ne despărţim acum. Dar trebuie.
- Nu-i nimic, ştiu că ai probleme, că eşti trist. Ne vedem oricum la anul.
- Sau poate mai devreme, răspunde el.
- Dacă vii, îmi dai un telefon. Îl ştii …
- Bine

S-au văzut mai devreme, dar nu aşa cum şi-ar fi dorit Maria. Se gândea acum să înfruntea puterea Danei şi să ia cuţitul de jos, să continue ce a început. Dar făcuse o promisiune persoanei care a reuşit să o înţeleagă cel mai bine…
Şi acea promisiune trebuia respectată.
Adoarme în braţele prietenei sale. Doarme şi nici în vis nu-şi poate lua gândul de la Dan. Se afla pe o câmpie imensă, verde, plină de tot felul de floricele. Dar totuşi ea nu simţea nimic, nu simţea vântul ce şerpuia pe deasupra ierbii verzi, nu simţea mirosul miilor de flori ce se-ntindeau precum o pânză de păianjen din depărtări până la picioarele ei. Nu vedea pe nimeni în jurul ei, totul era pustiu. Gânduri negre îi străbăteau sufletul cu o viteză ameţitoare. Clipele treceau pe lângă ea fără să le simtă, fără să le vadă. Vrea să se mişte, vrea să scape din acest coşmar lipsit de viaţă. Vrea să iasă din această lume, dar nu poate. Picioarele îi erau înconjurate din ce în ce mai tare de miii de şerpi imaginari ce o strângeau atât de tare încât nu-şi mai simţea picioarele. Ierburile se urcă pe ea fără ca ea să bage de seamă. În faţa ei apăruse o nouă speranţă. În zarea îndepărtată, mult prea îndepărtată, îl zăreşte pe Dan. Acesta apare dintr-o dată în faţa ei, o ia de mâini, o eliberează din strânsoarea coşmarului. O sărută, apoi în mintea ei apare ca un ecou ultimele sale vorbe adresate lui Dan:
- Promit că îmi voi continua viaţa…

Şi dintr-o dată se trezeşte. Era în patul ei. Nu ştia cum ajunsese acolo. În cameră era întuneric. Încă era noapte. Nu se luminează. Se ridică din pat şi se duce să se uite pe fereastră. Geamul îngheţat de aprigul ger de afară o împiedica pe Maria să zărească lumea în care trăia de atât de mult timp. Se gândea că încă visează, dar totul părea aşa de real. Şi într-adevăr nu visa. Glasurile ce veneau din cealaltă cameră îi întărea convingerea că este trează, că nu se mai află în acea lume ciudată, fără graniţe a coşmarurilor nopţii. Deschide uşa camerei sale şi se îndreaptă spre cealaltă cameră. Deschide uşa încet. Glasurile nu se mai aud, glasul prietenei sale şi fratele acesteia nu se mai auzeau. Aprinde lumina speriată de tăcerea care se lăsase brusc peste întunericul nopţii. Îi vede pe amândoi fraţii în pat. Aceştia tăceau acum, fiind speriaţi de faţa chinuită a Mariei. Se temeau să mai vorbească fiindcă nu vroiau să-i pricinuiască şi mai mult rău.
- Ce s-a întâmplat ? De ce tăceţi ?
- Ştii Maria, nu ştim ce să spunem. Sper că nu te superi că am rămas aici, că l-am chemat şi pe fratele meu, dar ne era teamă să nu mai încerci din nou să faci ceva prostesc.
- Puteţi sta liniştiţi. I-am promis ceva lui Dan, i-am promis că-mi voi continua viaţa şi asta voi face.
- Bine, dacă vrei plecăm…
- Nu, staţi, am nevoie de voi acum. Nu pot să dorm. Îl visez continuu. Şi mereu îmi spune acelaşi lucru. Nu mai suport, nu mai pot să dorm, nu mai suport să-l văd şi să nu-l simt.
- Bine, vino aici lângă noi. O să ne ţinem unui altuia de urât.

Maria se urcă în pat, vrea să pară liniştită, îşi caută liniştea în suflet, dar aceasta dispăruse de mult, era uitată, era strivită de miile de clipe trăite de la aflarea cumplitei veşti. Stă şi se uită la prietenii săi, la adevăraţii ei prieteni şi încearcă să-şi înnăbuşe lacrimile, dar câteva picături curate precum roua de dimineaţă îi străbăteau obrazul faţa cuprinsă de chinuri şi cădeau pe rând pe braţul prietenei sale. Aceasta o strângea din ce în ce mai tare în braţele sale încercând să o liniştească. Maria se simte în siguranţă, ştie că Dana va avea grijă de ea şi se lasă în voia nopţii, în voia somnului mult aşteptat. Nu-l mai visa acum pe Dan, ci totul era negru, tot visul era umbra celor petrecute în ultima zi. Iar mintea îi era străbătută de un sentiment de securitate şi auzea în minte ecoul glasului Danei:
- Voi avea grijă de tine…

Se observa acum cum muşchii feţei i se relaxau, iar pe buze îi apărea, îi încolţea un zâmbet minunat. Dana se uită la ea, o mângâie pe faţă iar în gândul ei apăreau aceleaşi semne de întrebare care chinuia acum pe oricare persoană care l-a cunoscut vreodată pe Dan. „ Oare ce l-a împins să facă aşa ceva ? Îl cunosc din clasa a IX-a, de trei ani îl cunosc. În toţi aceşti ani nu l-am văzut niciodată tulburat de astfel de gânduri, şi nu ştiu ce anume l-ar fi putut împinge spre o asemenea faptă.” Mama, tatăl, copilul – toţi morţi în aceeaşi zi. Încerca să afle motivul, dar nu-şi dădea seama ce putea să-l îndemne să facă aşa ceva. Auzise la ştiri raportul medicului legist. Mama murise în urma unei hemoragii interne, dar nu se spusese ce a declanşat-o. Tatăl murise după un minut după ce capul îi fusese strivit de o piatră, ultimele clipe fiind îngrozitoare. Fiul – nu se ştia ce l-a îndemnat să se arunce în acea prăpastie, fiind clar un act de sinucidere. Auzise un presupus scenariu la televizor, dar nu putea să creadă aşa ceva. Nu putea să creadă că un copil aşa de liniştit putea provenii dintr-o familie aşa de dezbinată, dintr-o familie cu atâtea probleme. Dar totuşi aceasta era ceea ce se întâmplase. Îşi aducea aminte de ultima zi de şcoală, ultima zi în care-l văzuse, şi-şi aducea aminte de clipele sale de retragere apoi de fericirea lui bruscă şi acum îşi dădea seama că de când l-a cunoscut şi până ce acesta a murit, acesta nu a făcut altceva decât să se prefacă, jucând rolul unei alte persoane, unei persoane furate din propriile vise.